INVISIBLES, LES DONES QUE HAN FET I FAN ROQUETES

INTRODUCCIÓ

El projecte Invisibles, les Dones que han fet i fan Roquetes, va sorgir amb la voluntat de mostrar el paper de les dones en la construcció del barri, gairebé sempre silenciades, i alhora retre un homenatge a tantes lluitadores invisibles que van fer i fan possible la vida social del barri.

Per tal motiu es van escollir 20 dones dels diferents àmbits del barri: educació, salut, parròquia, moviment veïnal, comerç i migració; se’ls va fer una entrevista i amb el material recollit es van preparar uns plafons per fer una Exposició, que va recórrer molts centres cívics i escoles.

Els 7 plafons de l’exposició recollien els eixos vertebradors del paper de les dones en el barri: acollida, lluites veïnals, educació, salut i cura, i cultura.

Amb tota la informació recopilada i amb la corresponent documentació fotogràfica,  es va fer un vídeo, del que se’n van fer  dues versions: una curta de 10 minuts, destinada a acompanyar l’exposició i una més llarga que es va penjar a la web.

Com a complement artístic del projecte es va aconseguir la col.laboració de dues cantants del  barri, que van oferir una cançó que elles havien composat per a tal esdeveniment.

Finalment, atès que molta riquesa recollida en les entrevistes no quedava recollida enlloc, es va fer un llibre, en català i en castellà, que va tenir bona acollida.

 

SEGONA PART DEL PROJECTE

Motivació

L’equip mobilitzador del projecte va tenir clar, des del començament, que encara quedaven moltes dones compromeses en el barri, sobretot en l’actualitat, que eren precisament les que aguantaven les institucions, els equipaments socials del barri,  o la vida veïnal.

Per tant, la segona part del projecte volia parlar del compromís de les dones del barri en la seva millora, a través d’explicar la trajectòria d’un grup divers de dones de Roquetes ; volíem saber:

  1. a) què els va moure per implicar-se en el seu compromís social,
  2. b) quines influències havien rebut, quins eren els seus referents,
  3. c) com podien compaginar el seu compromís social amb la seva vida familiar i laboral

Pla de Treball

  1. a) Decisió de fer un documental.

Amb l’experiència de la primera part, vam entendre que la força comunicativa del vídeo era molt palesa, i per tal motiu vam pensar que ara faríem un documental per poder plasmar millor la gran riquesa que havíem descobert en determinades dones del barri. Així el seu testimoni arribaria molt més directament al públic. A més seria un mitjà per fer conèixer el barri. Però, escollir aquest mitjà de comunicació requeria la col.laboració d’una especialista, a qui vam integrar en les tasques de l’equip promotor.

  1. b) Elaboració d’un llistat d’equipaments, entitats i projectes del barri
    1. Antaviana
    2. Cooperativa de Consum Ecològic
    3. Casal Jove Roquetes
    4. Tastet d’Oficis
    5. Associació de Veïns i Veïnes
    6. Horts Comunitaris can Masdéu
    7. Projecte Paidós
    8. Taller Costura AVV
    9. Més amb menys
    10. Nou Barris Acull
    11. Taller Fibromiàlgia TIG
    12. MIJAC
    13. Ton i Guida
    14. c) Elaboració del perfil de les dones que volíem que sortissin en el documental, cobrint la diversitat (edat, origen, professió,participació en entitats..) I entre totes vam anar proposant persones de cada un d’aquests equipaments, entitats o projectes del barri, que complissin aquest perfil a les quals els passaríem una entrevista prèvia, per així poder concretar millor la que se’ls faria en el moment de gravar el documental.
    15. d) Elaboració d’un guió d’entrevista per fer a les dones que havien de participar al documental (s’inclou a l’Annex)
    16. e) Realització d’entrevistes per part de les persones que formaven part del grup. Es van realitzar un total de 12 entrevistes.
    17. f) Transcripció de les entrevistes i, en grup, identificació dels aspectes que ens interessaven de cadascuna de les dones entrevistades.
    18. g) Making off de com preparàvem la segona part. Anava destinat a publicitar amb antelació la tasca que estàvem realitzant.
    19. h) Concreció del que volíem explicar en el nostre documental

            Volíem parlar del compromís de les dones del barri  per a la seva millora, a través d’explicar la trajectòria d’un grup divers de dones de Roquetes

  • Quina ha estat la seva trajectòria personal? Des de sempre l’han lligada a entitats, associacions o projectes del barri?
  • Què fa que s’impliquin i passin a ser activistes? Quiines són les seves motivacions?
  • En què han participat i des de on?
  • Quines influències han tingut en el seu entorn? Quins són els seus referents?
  • En quins projectes del barri s’han implicat?
  • Què han volgut transformar? Amb quins valors?
  • Se senten protagonistes dels canvis?

També volíem que ens expliquessin com es compagina aquest compromís amb la seva vida personal i laboral, com arribaven a un equilibri; sentien que les comprenia el seu entorn familiar? se sentien recolzades?

  1. i) Concreció del perfil de les possibles dones que havien de sortir al documental, tenint en compte les seves edats i la diversitat de tasques socials que tenien a veure amb la transformació del barri. Volíem dones activistes, en el sentit que fossin dones que volien provocar canvis amb la seva participació en entitats, projectes… de barri. Dones que tinguessin consciència que feien barri i que això és important (Veure annex).
  2. j) Escollir les dues primeres dones per al documental. Van ser la Monike, cantant de jazz, membre del Casal de Joves Roquetes, lidera 2 bandes de música…i la Rosa García, directora de Rezero, líder ambientalista, cooperativista, consum de proximitat, etc.

k)Identificació dels llocs del barri on es podrien fer les entrevistes per al documental

  1. l) Filmació, l’especialista sempre acompanyada per algun membre de l’equip promotor

I va venir la pandèmia, i amb ella tot es va paralitzar. Fins que en el dia de la Dona de 2021 es va projectar el documental.

Barcelona, maig 2022