La Fira de Sant Ponç és una tradicional i popular celebració on les herbes remeieres prenen especial protagonisme. Sant Ponç és el patró de les herbolàries i les apicultores, i té una llegenda que el relaciona amb Barcelona.

La llegenda explica que al s.III, fugint dels seus perseguidors Romans, va arribar a la ciutat. En veient que hi havia tanta misèria i malaltia, es va posar a preparar pocions amb herbes remeieres que coneixia bé. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració dels barcelonins que, a partir d’aquell moment, van començar a celebrar una fira d’herbes en honor seu.

Però potser si pensem en la versió que ens podrien donar aquells “Romans perseguidors” sobre l’origen d’una festa dedicada a les herbes remeieres i aromàtiques, segurament farien referència a la Deessa romana de la vegetació: Flora. O també podríem pensar que la cultura patriarcal que ha tingut el poder sobre la nostra història hagi apartat la feminitat de la deessa de la vegetació per substituir-la per una figura de Sant masculí.

O també podem deixar de banda tot allò que fa referència a les deïtats i religions i pensar que potser Flora va ser una persona important i gran coneixedora de les propietats terapèutiques, guaridores i remeieres de les plantes. O que no només era una persona, sinó que era un coneixement que compartien algunes dones, que anaven transmetent de generació en generació, i que en alguns moments de la història ho havien de fer de forma clandestina per a que no fossin tractades de bruixes. O algunes d’elles inclús en van fer el seu ofici, com per exemple el de les desaparegudes Trementinaires.

En tot cas, del que sí que podem parlar és de la Fira de Sant Ponç de Roquetes, una celebració que arriba a la seva 4a edició i que comptarà amb la participació d’entitats, grups, comerciants i veïnes del barri, i on hi podreu trobar un munt d’activitats, tallers i espais amb un eix comú: les plantes remeieres i la natura.

Centre Ton i Guida